👨‍🔬 Hoe ontstaat houtrot?

Wat is houtrot?

Houtrot ontstaat door schimmels. De echte naam van deze schimmel is Serpula lacrymans. (bron: Wikipedia). Dat is een schimmel die schadelijk is voor hout. Deze schimmel is echt berucht, want kan in korte tijd zelfs hardhout verteren.

Deze gedijt als het hout continue vochtig is. Het vochtpercentage ligt dan gemiddeld boven de 90%, wat vrij hoog is. De optimale groei temperatuur van de meeste schimmels is tussen de 25 - 30 graden. 

De meest voorkomende schimmels (bruinrotschimmels) zijn:

  • De plaatjeszwam (Gloephyllum trabeum)
  • De Poriënzwam (Poria vaillanti)
  • De Huiszwam (Serpula lacrymans)
  • De Kelderzwam (Coniophora puteana)

Lacrymans betekent tranend

Deze latijnse naam geeft aan dat vaak waterdruppels zichtbaar zijn. De schimmel trekt diep in de porien van het hout om zich te voeden waardoor de waterdruppels door druk naar buiten worden geduwd. Hieraan kunt u herkennen of er houtrotschimmels aanwezig zijn.

 

wat-is-houtrot.jpg 

💡 Houtrotschimmel kun je o.a. herkennen aan waterdruppels op het hout. 

Houtrot is prima te behandelen.

Ondanks dat houtrot lastig te bestrijden is, is het wel tegen te gaan. Met geschikte houtrotvuller en reparatiemiddelen, de juiste manier van voorbehandelen en verwerken van producten is houtwerk dat is aangetast door houtrot prima te behandelen. 

 

Maak een stappenplan

Als u houtrot wilt aanpakken, maar dan voor u zelf een stappenplan. U kunt natuurlijk ook ons stappenplan houtrot aanpakken daarvoor gebruiken. 

Dit is wat er gebeurt:

Houtrot is dus het gevolg van schimmels. Door de invloed van water en lucht verweert het hout, met als gevolg dat de schimmels zich in het hout gaan vestigen.

Houten delen die in ons klimaat met name op het zuiden en westen gericht zijn het meest gevoelig voor houtrot. In eenvoudige stappen is dit wat er gebeurt:

  1. Door invloed van de zon (UV aantasting) wordt de laklaag dunner en ontstaan er openingen waardoor er vocht indringt in de ondergrond. 
  2. Het hout wordt nat, en sijpelt dieper in het hout. Ook onder de plaatsen waar de laklaag nog gesloten is. Indringend vocht kan dus niet weg.
  3. Het hout kan niet drogen en is een ideale voedingsbodem voor schimmels.
  4. Het verteringsproces van het hout begint. Dit is met het blote oog nog niet zichtbaar, maar zal snel veranderen.

 

Er zijn twee soorten houtrot

 

Bruinrot Witrot

Bij bruinrot wordt alleen de cellulose afgebroken. Hout bestaat echter wel voor een heel groot gedeelte uit deze stof, waar de vezels van zijn gemaakt, en zal snel verteren.

Je kunt dit controleren door een stukje hout weg te nemen en tussen je vingers te wrijven. Het verpulvert tot een bruin soort poeder.

 

Houtrot vermijden

De enige manier om houtrot te voorkomen is ervoor te zorgen dat er geen vocht bij het hout kan, dus droog houden. Bij een laag vochtpercentage zal de schimmel niet gedijen, en dus geen schade aanrichten.

🛎️   Regelmatig het schilderwerk controleren en onderhouden voorkomt veel problemen!

 

Reparaties van houtrot

Om kozijnen en deuren te herstellen van houtrotschade zijn er een aantal mogelijkheden. Lees meer informatie over houtrot repareren.

Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0

Opmerkingen

0 opmerkingen

Artikel is gesloten voor opmerkingen.