Houtrot verwijderen (6 stappen uitleg) 🤠

Houtrot verwijderen (stap-voor-stap uitleg)

In ons artikel over houtrot leest u wat het precies is, welke soorten er zijn en hoe u het kunt herkennen. In dit artikel leggen wij u stap-voor-stap uit hoe u de houtrot kunt verwijderen, en daarmee slecht houtwerk weer repareert. 

🔩   Een goede behandeling zorgt ervoor dat uw houtwerk weer gezond wordt, en voor jaren beschermt is.

Stappenplan

Onderstaand stappenplan is een handige lijst om te gebruiken bij het verwijderen vna houtrot en het herstellen van het houtwerk. Onderaan de pagina kunt u deze ook als PDF bestand downloaden en vervolgens uitprinten.

 

De standaard methode bij buitenschilderwerk met houtrot:

 1. Reinig de beschadiging met een borstel en ontvet het schilderwerk rondom de houtaantasting met een daarvoor geschikt reinigingsmiddel.
 2. Rondom de beschadiging de verf ruim verwijderen. Schuur de verf weg met schuurpapier korrel 60 of 80 tot op het kale hout.
 3. Begin met het weghalen van de losse delen. U kunt hiervoor het beste een hamer en beitel gebruiken. Verwijder al het verrotte hout totdat u weer 'gezond hout' over heeft. Afhankelijk van de grootte van de beschadiging gebruikt u een geschikt houtrotvulmiddel, of voert u een deelreparatie uit. Voor deelreparaties verwijzen wij u door naar het artikel over houtrot verwijderen met epoxy. Voorbeelden van goede reparatiemiddelen zijn:
  1. Polyfilla W350 (voorheen Sikkens Componex WR)
  2. Alabastine houtrotvuller
  3. Alabastine houtrotvulset
 4. Breng het houtrotvulmiddel aan. Volg de aanwijzingen van de verpakking, en laat het goed uitharden.
 5. Schuur de gerepareerde ondergrond goed op, en voel met uw handpalm of er nog oneffenheden zijn. Gebruik hiervoor schuurpapier met korrel 150 tot 180.
 6. Breng een eerste laag grondverf aan. Voor verdere opbouw van het verfsysteem leest u het artikel gerepareerd hout opnieuw schilderen.
Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0

Opmerkingen

0 opmerkingen

U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.