Waarom vergeelt mijn mooie witte verflaag?

Verergeling treedt op bij alle verfproducten waar alkydhars het bindmiddel is, dus alle verfproducten die met terpentine te verdunnen zijn, vertonen dit verschijnsel. De synthetische lakken dus. Daarnaast zijn er ook een aantal waterverdunbare verfproducten die dit vertonen. Echter de mate waarin is aanzienlijk kleiner dan bij de terpentineverdunbare producten. 

Deze vergeling wordt veroorzaakt door oliën die onderdeel zijn van het bindmiddel. Deze oliën hebben als bestanddeel linoleenzuur. De vergeling ontstaat tijdens het drogingsproces van de alkydhars, een chemische reactie met zuurstof uit de lucht. Alkydhars is van nature gelig, en dat door de reactie met zuurstof nog donkerder verkleurd. Deze reactie vindt alléén plaats op plekken waar nauwelijks tot geen daglicht komt.

Vergeling van schilderwerk zal verminderen wanneer het schilderwerk weer in contact komt met daglicht.

 
Vergelen valt enigszins te voorkomen door te zorgen voor voldoende daglicht. Maak minder gebruik van (gebroken) wit kleuren. Pas een zo dun mogelijke laag toe zodat er minder bindmiddel is dat voor verkleuring zorgt.
 
Wilt u een uitstekend product wat niet of nauwelijks vergeelt, uitstekend vloeit, en stoot en krasvast is? Probeer dat de aqua titanium producten van Veveo
Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0

Opmerkingen

0 opmerkingen

U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.